Reszkessetek Fogmanók!

A gyermekek legfogékonyabb időszaka 3 éves korig tart. Ebben az időszakban, amit megtanítunk nekik, azt egy életre megtanulják, az lesz nekik természetes. Ebben óriási felelősségünk van! A fogmosás talán az egyik legnehezebb és legfontosabb, amit el kell, hogy sajátítsanak, de lehet, hogy nem mindig tulajdonítunk ennek akkora jelentőséget, pedig az egészséges tejfogak ugyanolyan fontosak, mint a maradandóak. Hogyan haladjunk ezen az úton?

Gyermekfogászok szerint a fogápolást az első fog kibújásakor kell elkezdeni. Általában ilyenkor már gyümölcsöt vagy zöldséget is esznek, ami szintén indokolttá teszi az odafigyelést. Vizes textil pelenka csücskével, vagy újra húzható kis gumis „fogkefével” tudjátok elkezdeni, legalább napi egyszer, talán érdemes a fürdetéshez kötni.

Aztán, ha már néhány foga kibújt, és esetleg már ülni is tud, kezébe lehet adni az első fogmosó szett gumisfejű fogkeféjét, amit természetesen rágni fog, de ez is számít valamit. Itt elsősorban mindig a szoktatáson van a hangsúly, hogy természetes legyen számára, és ezáltal később hozzátartozzon a napi rutinhoz.

Egy éves kor után lehet kissörtéjű fogkefét használni, érdemes este a kezébe adni fürdetéskor, reggel pedig inkább ti próbáljátok meg vagy együtt „rendesen” megmosni. Az is sokat segít, ha legalább az egyik alkalommal látja a szülői példát. Másfél éves kor után már tehettek rá egy kis babafogkrémet, de ne „bogyót”, hanem annál sokkal kevesebbet, ugyanis jobbik eset, ha kiszívja, mintha leeszi.Kérdezzetek bátran!