Szoptatással a testi-lelki egészségért

A szoptatás megszámlálhatatlanul sok jótékony hatásáról talán már mindannyian hallottunk. Az anyatej a csecsemő számára a legfőbb táplálék nem csak fizikai, hanem lelki értelemben is. De hogy hogyan hat az immunrendszerre, hogyan alakul ki a baba védettsége a szoptatás által, arról talán kevesebbet tudunk.
A megszületett gyermek immunrendszerének fejlődése ott kezdődik, hogy a születése után az anya csupasz mellkasára helyezik. Ez a bőrkontaktus, amely által a baba először az anya baktériumaival találkozik, megalapozva az elsődleges védelmet a kórokozókkal szemben A legtöbb kórházban ez már magától értetődő lehetőség, ami azért is fontos, hogy a baba ne mindjárt valamilyen fertőzéssel hagyja el a kórházat néhány nap után.
A másik „főszereplő” a kolosztrum, köznapi nyelven előtej, melynek védőfunkciója a legnagyobb az anyatejes táplálás során, hiszen az immun védelemhez szükséges anyagok benne koncentrálódnak a legjobban. Az előtejhez a baba már a szülőágyon, az első mellre tételnél hozzájut. Ezért érdemes az első napokban is arra törekedni, és ehhez bátran segítséget kérni, hogy a baba a legtöbb mennyiséghez igénye szerint hozzájuthasson.

A legalább fél éves korig tartó kizárólagos, illetve a hozzátáplálás mellett is folytatott szoptatás nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy a babánál számos betegség kialakulásának esélye csökkenjen Ilyenek például a hasmenéssel járó megbetegedések, a légzőszervi betegségek és a középfülgyulladás. Továbbá csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a leukémia kialakulásának lehetőségét és szerepe van a későbbi allergiás megbetegedések, mint például az asztma és az ekcéma ritkább előfordulásában is.
Nem is gondolnánk, de az édesanya későbbi betegségeire is hatással van, csökken a mell- és petefészekrák kockázata és csontritkulással is ritkábban találkozhatunk.

Végül ne felejtsük el megemlíteni, hogy a szoptatás lelki háttere milyen jelentőséggel bír az immun védelem szempontjából. Hiszen, ha jól vagyunk lelkileg, ha többnyire stresszmentes az életünk, ha figyelünk a belső béke megteremtésére, akkor kevésbé betegszünk meg. Ennek alapja lehet a szoptatás csecsemő korban, hiszen amelyik csecsemő vagy gyermek a jelzéseire választ kap, feltétel nélkül szeretve van, őszinte ölelést kap, az nagyobb eséllyel lesz boldog és kiegyensúlyozott a későbbiekben is.