Születés után...

Nem véletlenül írtam születést, hiszen a szülés után többnyire tudjuk és érezzük, hogyan látnak el bennünket, hogy aztán végre együtt lehessünk a babával és pihenhessünk. Az örömteli kimerültségben viszont kevésbé jut el hozzánk, hogy a várva várt csöppséget hogyan látják el, milyen vizsgálatokat végeznek el nála.


Az életképesség megfigyelésére használják az Apgar-módszert, amiből csak annyit látunk a zárójelentésen, hogy például Apgar 9/10. Ez azt jelenti, hogy az 5 legfontosabb életműködést egy perccel (ez az első szám) és öt perccel a születés után figyelik meg. Azért fontos öt perccel később megismételni, mert így látható, hogy az újszülött állapotában javulás vagy romlás következett-e be. Az öt életműködés tehát:
Szívhang: 0 – nem hallható, 1 – 100/min. alatt, 2 – 100/min. fölött
Légzés: 0 – nincs, 1 – felületes, lassú, szabálytalan, 2 – szabályos, erős sírás
Izomtónus: 0 – tónustalan, 1 – végtagjait megmozgatja, 2 – erőteljes mozgás
Reflexek: 0 – nincs reakció, 1 – arcfintor, 2 – erőteljes sírás, tüsszentés
Bőrszín: 0 – szürke sápadtság, 1 – végtagok színtelenek, törzse rózsás, 2 – rózsaszín


Az Apgar megfigyelése alatt elkezdődik az újszülött ellátása is.
Nyák eltávolítása: ez az első, mert fontos a felsírás miatt, hogy a légutak viszonylag átjárhatók legyenek. Ritkán spontán kinyomódik a nyák a sírástól. Ha nem, akkor szájon, garaton, orron keresztül végzik el egy vékony cső segítségével pillanatok alatt.
Szem ellátása: szülés közben, a szülőcsatornában a baba szeme fertőződhet gonorrhea baktériummal, és ennek következtében az újszülött szemén igen súlyos gyulladás alakulhat ki. Ennek megelőzésére kap antibiotikumos szemcseppet.
Köldök ellátása: ha valamilyen ok nem siettet, megvárják, hogy a köldökzsinór pulzálása megszűnjön. Így az újszülött megkapja a számára igen jelentős lepényi vérmennyiséget. A köldökcsatot a bőrköldök felett 2-3 cm-re helyezik fel. Majd a köldökzsinórt a csat felett kb. egy cm-rel kell elvágni. A csat felett a csonkot jóddal érintik meg és behasított gézlappal fedik le.
Fürdetés: csap alatt történik tiszta meleg vízzel. A magzatmázat a rendkívül értékes hormon- és vitamintartalma miatt nem mossák le, a bőr néhány napon belül maradéktalanul beszívja.
Mérések: megmérik az újszülött testtömegét, hosszát, mell-és fejkörfogatát.
Felöltöztetik, ráteszik a csuklójára a névszalagot, és meleg takaróba bugyolálják.