Szülőszoba

A kórházi terhességi vizsgálatok alkalmával többször láthattam a szülőszobai részleg kisbabás plakáttal beburkolt ajtaját. Annak ellenére, hogy nekünk a gyakorlatok lehetővé tették, hogy a szülés élményét kívülállóként is átélhessük, engem mégis izgalommal töltött el, hogy mi lehet az ajtó mögött. Hogy néz ki egy szülőszoba? Mi történik azután, hogy becsöngetünk és félő, elhaló hangon megjegyezzük, szülni jöttünk? Kukkantsunk be!

Ma már a legtöbb helyen különálló, szépen, kellemesen, kényelmesen kialakított szülőszobák várják a kismamákat, ami lehetőséget ad egy nyugodt, intim vajúdásra és szülésre. Több kórházban alternatív vajúdási és szülési módokra is lehetőség van, ezekről érdemes még a várandósság alatt  a kórházaknál érdeklődni.
Megérkezés után a szülésznő hellyel kínálja a kismamát, kikérdezi az észlelt jelekről, problémákról, a terhesség kimeneteléről, és felveszi az adatokat. Majd ezt követően megvizsgálja a méhszáj tágasságát, kikéri az ügyeletes orvos véleményét és eldöntik, hogy maradni kell-e vagy még haza lehet menni. Ha elindult a szülési folyamat, a kismama kap egy hálóinget, CTG vizsgálatot készítenek, melyen figyelik a magzati szívhangot és a méhösszehúzódások, fájások rendszerességét és intenzitását. Majd, ha szükség van rá, a szülésznő elvégzi az előkészületek és ha a kismamának esetleg streptococcus fertőzése volt, vénásan antibiotikumot ad. Mindez az előkészítő, felvételi szobában történik. Utána kap egy szülőszobát a kismama, ahol folytatódhat változó hosszúságú pihenésekkel a vajúdás időszaka. A szülésznő, vagy igény szerint a dúla igyekszik a kismama igényeit kielégíteni, próbálják segíteni, támogatni, bíztatni, ezáltal könnyebbé téve ezt az időszakot. Közben az orvos többször megvizsgálja a méhszáj állapotát, a magzatvíz tisztaságát, a magzati szívhangokat stb. Ha esetleg már nagyon elhúzódik a szülés, gyengék a fájások, elfolyt a magzatvíz, esik a baba szívhangja, vagy más okok indokolttá teszik, előfordulhat, hogy egyéb teendőkre is szükség lesz.
A szülésnek négy szakasza van:
1. Tágulási szak: ez az úgynevezett vajúdás ideje, a méhszáj eltűnéséig tart. Ezalatt megyünk be a kórházba, készítenek elő, és figyelik a szülés előrehaladását.
2. Kitolási szak: ez maga a szülés, az eltűnt méhszájtól a baba megszületéséig tart. Ez a legizgalmasabb és talán a legnehezebb időszak. De bíztatok mindenkit, hogy itt már lehet látni az út végét, lehet tudni, hogy nem sokat kell várni ahhoz, hogy láthassuk végre a babát, és ez mindenképpen könnyít a helyzeten.
3. Lepényi szak: a méhlepény megszületését jelenti. Általában egy méhösszehúzódás elég hozzá.
4. Postplacentáris szak: ez az idegen szó az úgynevezett gyermekágyi időszak (első 6 hét) legelejét jelenti, azt az általában másfél-két órát, amit a szülés után a szülőágyon kell még tölteni. Legkésőbb ezalatt az idő alatt szopizhat a baba először, figyelik a vérzés mennyiségét, a vérnyomást, a hőmérsékletet….