Tejben-vajban

Az esti rutin szokott talán a leghosszabb lenni, ha a babaápolási teendőinket nézzük. Mi minden vár ránk este, mi mindenre kell gondolni, hogyan érdemes végigcsinálni? Ez a téma most elsősorban az újszülöttes szülőket érinti, de a rutinosak is biztosan tudnak szemezgetni, ötleteket gyűjteni belőle. Előkészítés, olajozás, fürdetés, hogy is van ez?

Sokszor kérdezték tőlem, hogy mikor érdemes fürdetni? Pontos időpontja nincsen, de a babáknak az éjszakai alvás előtt mindenképpen egy felfrissülést okoz, és fontos része a napirendnek is, így ha este 6 és 8 között sikerül az etetések között megejteni, az nagyon ideális. A fürdetés előtt érdemes mindent előkészíteni, hogy utána a babát egy pillanatra se kelljen magára hagyni, és ne kelljen kapkodni.

A fürdetést az olajozás előzi meg. Az olajozás nagyon fontos a bababőr ápolása szempontjából. Érzékeny és vékony még a bőrréteg a testfelületükön, mindenféle külső hatásra könnyen kialakulhatnak negatív változások. A hajlatok területén, főleg a nyaknál, alig szellőzik a bőr, ezeken a területeken az olaj tökéletesen ápol, nem fog bepállni a bőr, nem lesz száraz tapintatú. Az olajozást fentről lefele haladva végezzétek: fül mögött, nyak körbe, picit hátra tartva a baba fejét alaposan, ujjak között, hónalj, csukló, könyök, köldök, ha már nincs ott a csonk, lágyékhajlat, térd, boka. Ne higgyétek, hogy ez időigényes, nem kell sokat pepecselni vele, és a babák pont azt szeretik, ha simogatják őket, de nem túl hosszú ideig, mert az elfárasztja őket. Az olajat vagy az ujjunkra, vagy fültisztító pálcára, vagy vattapamacsra célszerű tenni. Még egy fontos kérdés, hogy milyen olajat érdemes használni? A gyermekorvos által felírt A-vitaminos olaj az egyik legjobb, mert a sima gyógyszertári napraforgó olaj, az általában az, amit a boltban is megveszel a sütéshez. Még ajánlani tudom az extraszűz oliva olajat, ami nagyon sokáig elég, és kitűnő a hatása. Ezután jöhet a fürdetés.

A fürdővíz hőmérséklete 37-38 fokon ideális, és maximum 10 centi magasra, újszülöttnél elég, ha csak 5 cm magasra töltjük a kádat. Kezdetekben, míg nagyon érzékeny a bőre, gyógyszertári mosakodókrémet használjatok, amit a bőrgyógyászok véleménye szerint a baba bőrére kell kenni, de én azt tanácsolom, hogy a vízbe tegyétek, az is legalább olyan jó hatású, mert nagyon csúszik. A babát úgy kell tartani, hogy a feje a bal csuklódon feküdjön, a bal kezetekkel pedig a bal vállát fogjátok körbe három ujjal. Ez így a legbiztonságosabb. Jobb kézzel pedig lehet mosni a fejétől a talpáig. Amíg a köldökcsonk nem esett le, vigyázni kell, hogy azt ne érje víz, és addig ne fürdessétek hason. A törülközésnél óvatosan itassátok fel a vizet. Jó pancsolást!