Terhességi toxaemia

A legtöbb kismama előbb-utóbb teljes mértékben elkezd készülni a szülésre. Kimossa és kivasalja a babaruhákat, megtervezi a párjával a gyerekszobát, összekészíti a táskáját az induláshoz, próbál egyre többet pihenni és lelkileg ráhangolódni a nagy napra. De mi történik, ha mindez a vártnál hamarabb és villámgyorsan következik be?

Sosem fogom elfelejteni az élményt, amikor egy csütörtöki nap reggelén érkezett hozzám egy kismama tanácsadásra. A hogylétéről érdeklődtem, mondta, hogy ma nincs túl jól. Elvégeztük a szokásos rutin vizsgálatokat és olyan rosszak lettek az eredményei, hogy jeleztem neki, még a délelőtt folyamán menjen be a kórházba. Délután meg is született a baba a 32. terhességi héten császármetszéssel. Ezt a bejegyzést azért írom, hogy felismerjétek a toxaemia, vagy köznyelven a terhességi mérgezés tüneteit, hiszen nem biztos, hogy éppen akkor mentek a védőnőhöz vagy az orvoshoz, amikor baj van. A toxaemia nem egyik napról a másikra következik be, de elég hamar ahhoz, hogy a tüneteket komolyan kell venni. Az időbeni felismeréssel, nagyobb eséllyel előzhető meg a méhen belüli elhalás, az oxigénhiányos állapot, illetve egyéb magzati károsodás kialakulása, és nem utolsó sorban az édesanya életveszélyes állapotba kerülése is.

A toxaemia Magyarországon körülbelül a terhességek 10 százalékánál fordul elő, oka a „mérgezés” megnevezés ellenére egyelőre ismeretlen. A kórkép kialakulását általában a megváltozott állapot alkalmazkodási zavarával magyarázzák.

Legfőbb tünetei:

1. Vizesedés (ödéma): normális az a vizesedés, ami pihenésre, illetve reggelre szinte megszűnik. Ha az ellenkezőjét tapasztaljuk a második-harmadik trimeszterben, és az ujjbenyomat a bokánál illetve a lábszáron is látható, továbbá az ödéma átterjed a karokra, kézre, arcra, hasfalra is, az már figyelemfelkeltő lehet. Azon kívül talán többen követitek a súlygyarapodást akár naponta is. Ha a második két hónapban a súlygyarapodás meghaladja a heti fél kilót, jelezni kell az orvosnak.
2. Magas vérnyomás (hypertonia): ez nevezhető a legfőbb és legkönnyebben felismerhető tünetnek. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha az érték meghaladja a 135/85 Hgmm-t. Ha a védőnő, vagy az orvos ennél magasabbat mér rövid időn belül (egy-két nap) kétszer, érdemes utána minden nap ugyanabban az időben megmérni, és írni az eredményeket. Ha továbbra is ezt tapasztaljuk, feltétlenül keressük fel a szülészorvost!
3. Fehérjevizelés (proteinuria): nagyfokú fehérje vizelés a betegség súlyosbodását jelzi. Ha a védőnő a tanácsadáson gyorsteszttel vizeletet vizsgál, sose ellenkezzetek, nagyon fontos többek között a toxaemia felismerésében is.

Megelőzés:

Teljes mértékben megelőzni nem lehet, de a kockázati tényezőket, melyeknek igen nagy szerepe van a betegség kialakulásában, csökkenteni igen:

- meglévő betegségek kezelésének gyakori, alapos ellenőrzése (magas vérnyomás, cukorbetegség, idült vesebetegség)
- megfelelő táplálkozás (az egyoldalú, ritkán, nagy mennyiségek, illetve az erősen fűszeres, sós, zsíros ételek fogyasztása negatív hatást eredményezhet)
- a fizikai munka és a hosszan ülő-, illetve álló munka lehetőség szerinti mellőzése
- több pihenés, fekvés beiktatása a várandósság előrehaladtával
- stresszmentesség