Tévémaci

Az időjósok egyre gyakrabban emlegetik a kemény fagyokat. De hát nem is vártunk mást, hiszen jön a tél, már az óraátállításon is túl vagyunk. Sajnos lassan vége a hosszú sétáknak, a játszóterezésnek, a biciklizésnek, a kismotoros száguldásoknak és a piknikezésnek. Nem baj, azért otthon is jó, mondanám, hogy télen a legjobb, de bizony a gyermek(ek) mellett nem biztos, hogy oda tudunk húzódni egy izgalmas könyvvel, takaróval és egy csésze forró teával a kandalló mellé, hanem sokkal több dolgunk van, például, hogy kitaláljuk mit is kezdjünk a zizi, ahogy a nővérem szokta mondani, illetve kilométerhiányos lurkókkal. Ilyenkor gyakran a legegyszerűbb megoldásnak tűnik, hogy leültetjük őket a tévé elé, attól talán egy kicsit megnyugszanak. Csak, hogy ez nem biztos, hogy mindig így van.


Tudom, hogy nem könnyű sokszor a gyerekekkel otthon, és hogy általában nagyon fáradtak vagyunk és nehezen viseljük, ha nyúznak bennünket. De nagyon fontos, hogy mikor tévéznek, mit néznek, és mennyi ideig. Rendkívül nagy a felelősségünk ebben. Gondoljunk arra, hogy mi miért tévézünk, mit nézünk, és az hogy hat ránk. A gyermekek sokkal érzékenyebbek ezekre az ingerekre, még alakulóban a személyiségük, a fantáziájuk, az ideáljuk stb. Azok a gyermekek, akik sokat ülnek képernyő előtt, lehet az internet is, bármi, gyakrabban észlelhető náluk a fáradtság, ingerlékenység, fegyelmezetlenség, összpontosítás zavara, és agresszió. Csökken az olvasási készségük és a kifejező képességük is. A képernyőn látottak megváltoztatják az ember valóság érzékelését, pláne a gyermekekét. A filmekben, reklámokban (melyeket gyakran mondták nekem a szülők, hogy a csecsemők is mennyire szeretik), klipekben megjelenő idealizált élethelyzeteket a gyermekek teljesen elfogadják. Ez különösen az amúgy is szorongó, magatartás problémákkal küzdőket érinti, mert ők ezáltal nyugszanak meg, menekülést jelent számukra.
Nagyon fontos még tudni, hogy a televízió működésekor keletkező sugárzás és mesterséges fény káros az egészségre. A sugárzás negatív hatásait mindannyian ismerjük, a mesterséges fény pedig rontja a szemet. Gondoljuk csak el, hogy elfárad a szemünk egy film nézése után, vagy egy kis internetezést követően.
Hogyan cselekszünk helyesen?


1. Határozzuk el, mikor nézhet és mit. Például szombat esti mozizás közösen.
2. Figyeljünk arra, hogy a tévé ne szerepeljen „pótmama”-ként!
3. A gyermek tévénézés közben ne maradjon felügyelet nélkül!
4. A gyermek két éves kora előtt egyáltalán nem javasolt a tévénézés, figyeljünk rá, hogy mesét is csak nagyon ritkán nézzen.
5. Válasszuk ki a korának megfelelő, erőszakmentes műsort, filmet, mesét és csak azt nézze!
6. Ha más személlyel van a gyermek, beszéljük meg vele, hogy mit nézhet!
7. Diafilmnézés, az aztán a jó program, és a fehér fal még csak nem is sugároz…. :-)