Tökfőzelék

Ha már úgy tűnik, hogy kezdi megszeretni a gyümölcsöt, vagy akár már fel is váltott egy tejes táplálást, és közel 7 hónapos a babád, el lehet kezdeni a főzelék bevezetését a déli órákban. 8 hónapos kor után pedig már este is. 8-9 hónapos korban a babák általában már csak reggel és este (fürdetés után) kapnak tisztán anyatejet, illetve ahol szükséges, tápszert. Na de hogyan lássunk neki a főzelék főzésnek, mi adható és mikor?


Az első zöldségek, melyek bevezetésre kerülnek, a krumpli, sárgarépa, sütőtök és a cékla. Legelőször a krumplit ajánlanám, de nem önmagában, hanem egy kis almával, amit már úgyis ismer. Aztán később a krumplit már csak sűrítésnek használjuk a többi zöldség mellé. Ha nagyon nem szereti, rizst is lehet nyugodtan adni krumpli helyett. Sütőtököt és céklát most nem lehet kapni, ezért az ősszel-télen születendő babáknak érdemes jövő nyárra eltenni, mert mindkettő nagyon egészséges és rendkívül népszerű a babák körében. Azután lehet adni tököt, aminek most van igazán a szezonja, továbbá cukkinit, zellert, fehérrépát, brokkolit. Ha már néhány zöldséget megismert, el lehet kezdeni a szárnyas húsok bevezetését is, elsősorban csirke, illetve pulykahúst. Majd ezek után egy kis olajat tehettek bele és kevés zöld fűszerrel ízesítsétek. Így már tökéletes lesz! A zöldségeket felkockázva, só nélküli vízben főzzétek, majd azután nyugodtan a főzőlével hígítva turmixoljátok. Ha úgy tűnik, hogy sehogy nem fogadja el a baba, akkor egy pici só nem bűn, ha belekerül.
Még egy fontos téma: üveges bébiétel vagy főzőcskézés? A babád ebédjének megfőzéséhez nem kell főzni tudni, csak pucolni és kockázni, ami az ő adagjának esetében néhány perc. A bébiételekkel nincs semmi gond, főleg, ha nem tartalmaz, tejport, cukrot stb., de egészen más az ízük, mint a friss, nyári zöldségeknek, gyümölcsöknek, melyeket te készítesz el neki otthon. Fontos, hogy a valódi ízeket is megismerje. Természetesen, előfordul, hogy nincs idő főzni, vagy utaztok valahová, és így kéznél van az üveges étel. Fontos azonban, hogy találjátok meg a helyes arányokat, és segítsétek gyermekeiteket szépen lassan, egyre ízletesebben, egyre több mindent bevezetve, az egészséges táplálkozás megismerésében, elsajátításában.


Kérdezzetek bátran!