További ínyencségek a táplálásban

Már ismerjük az első gyümölcsöket: alma, őszibarack, meggy, banán, melyek fél éves kortól adhatók, és az első zöldségeket, úgymint répa, krumpli, sütőtök, cékla, és 7 hónapos kortól a tököt, cukkinit, zellert, fehérrépát, brokkolit és persze a szárnyas húsokat és a zöld fűszereket, olajat. Hogyan tovább? Mi következik most?


7 hónapos kor után adhattok elsősorban vilmoskörtét, 8-9 hónaposan meg szilvát, sárgadinnyét, cseresznyét, sárgabarackot, majd 10-11 hónaposan görögdinnyét, aztán narancsot. Ezzel csak abban segítek nektek, hogy mi minden adható, nyilván a gyümölcsök, zöldségek szezonjait is figyelembe kell venni, aszerint kell szemezgetni. Például ősszel lesz gesztenye, ami nagyon egészséges, lehet adni 7 hónapos kortól.


A zöldségek közül 8-9 hónaposan jön a zöldborsó héj nélkül, a karfiol, karalábé, melyeknél az első főzőlevet le kell önteni, és új vízben újra kell forralni, és úgy turmixolni, hogy ne fájjon a baba hasa tőle. Aztán lehet heti egyszer spenótot vagy sóskát, majd paradicsomot és spárgát is adni. 10-11 hónaposan pedig a zöldbabbal és a padlizsánnal is próbálkozhattok.


Ami újdonság még ebben az időszakban, hogy elkezdhetitek bevezetni a savanyított tejtermékeket. 8 hónapos kor után a túrót, ami kitűnő tízórai vagy uzsonna, akár almával, banánnal, őszibarackkal, vagy meggyel. A főzelékekhez meg adhattok reszelt sajtot, hihetetlen finom lesz tőle. Először a sovány sajtokat próbáljátok ki, például az óvárit vagy eidámit, mert könnyebben emészthetők. 9-10 hónaposan pedig lehet a gyümölcshöz natúr joghurtot turmixolni.


A táplálást 7 hónapos kortól gabonafélékkel is ki lehet egészíteni. Elsősorban ide a búza, zab, árpa és a rozs tartozik. Adható még rizs – és kukoricapehely is.


Fontos minden új íz bevezetésénél megfigyelni, hogyan reagál rá a baba. Ha apró piros kiütései lesznek, ekcémaszerű száraz foltok jelennek meg elsősorban a hajlataiban, akkor azt a tápanyagot el kell hagyni egy-két hónapig, és ha allergiás megbetegedés nem fordul elő a családban, meg lehet próbálni újra. Ha viszont van a családban, elsősorban nálatok, szülőknél valamilyen élelmiszer érzékenység, allergia, akkor kérjétek ki a háziorvos vagy gasztroenterológus véleményét a táplálásban.