Új ajánlás a glutén bevezetéséről

Talán számotokra is ismert, hogy mennyi bizonytalanság volt amiatt, hogy meddig kell a csecsemőt gluténmentesen táplálni? Ki korábbra, ki későbbre tette az utóbbi időben a glutén tartalmú ételek bevezetését. A jó hír az, hogy decemberben végre megszületett a hivatalos ajánlás, melyet ezúton - a lényeget kiemelve - megosztanék Veletek.

A coeliakia, avagy lisztérzékenység kiváltó oka a búzafélékben (búza, árpa, rozs, zab) található fehérje, a glutén egyik összetevőjével, a gliadinnal szembeni érzékenység, amely felszívódási zavarokat okozhat a szervezetben. Diagnózisa eleinte bizonytalan, mert nem fokozatosan alakul ki, vissza-visszatérhet, némely tünetek határozottabban jelentkezhetnek, némelyek kevésbé.
Legjellemzőbb tünetei: gyakori, híg, bűzös széklet, étvágytalanság, ingerlékenység, nyugtalanság, has puffadás, fogyás, gyengeség
Kezelése biztos diagnózis felállítása után gluténmentes diétával történik.

Az elmúlt években számos tanulmány utalt arra, hogy a glutén tartalmú ételek bevezetésének időpontja, mennyisége és a szoptatással való összefüggése szerepet játszanak a coeliakia kialakulásában, ezért fontos, hogy arra az időre essen a glutén bevezetése, amikor a gyermek még nagyrészt szopik.

Az eddigi megfigyelések szerint a coeliakia kockázatát növeli:
- a 4. élethónap (119 nap) előtt bevezetett glutén
- a 7. hónapban és azután bevezetett glutén
- a glutén nagy mennyiségben történő bevezetése

A glutén fokozatos bevezetése tehát:
- A coeliakia kialakulásának megelőzéseként a 6. hónapban kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknél (150-182 napos kor között) napi fél, vagy másnaponta 1 háztartási keksz pép formájában történő adását ajánlják. Elkészítéséhez lefejt anyatejet, vagy forralt és lehűtött vizet használjunk. A kekszpép adható szoptatás közben vagy után, a csecsemő igénye szerint.
- A 4-6 hónapos korban vegyes vagy mesterséges táplálásban részesülő csecsemőknél a glutén bevezetése történhet vagy napi fél, vagy másnaponta 1 háztartási keksz pép formájában történő adásával. Célszerű gyümölcshöz, zöldségpüréhez keverni, vagy habarhatjuk a főzeléket legfeljebb napi 1 csapott mokkáskanál liszttel.
Fontos, hogy a glutén bevezetés időpontjában és azt követően legalább 1-3 hónapig szoptassunk, mert így is jelentősen csökkenthető a coeliakia kialakulásának kockázata.


Az ajánlás letölthető innen