Úton a darabos ételek és az önálló evés felé

Valószínűleg 8-10 hónapos korra már profi módon turmixoljuk a jobbnál jobb pempőket a babánk számára, egy üveg bébiételt pedig néhány perc alatt elfogyaszt. Lehet, hogy már rágcsált kiflivéget, vagy kenyérhéjat is, így lassan el lehet kezdeni a darabos ételekkel megismertetni őt. A rágás – tévhitekkel ellentétben – elsősorban nem azon múlik, hogy hány foga van, hanem, hogy az idegrendszere érett-e rá. A fogak ebben az esetben segédeszközök számára. Hogyan és mivel kezdjük el?


8 hónapos kor előtt még biztosan nem érettek a rágásra, de általában 10-12 hónapos kor körül már igen. Ha jóval fél éves kor után kezded el a hozzátáplálást, akkor a darabos ételek bevezetése és a kizárólag anyatejes táplálás között legalább 2 hónap teljen el. Ugyanúgy, mint a hozzátáplálásnál is, nagyon fontos, hogy lassan, fokozatosan és sok türelemmel szoktassátok őt, hogy ne legyen gond az ételek elfogadásával.
Érdemes úgy kezdeni, hogy az ételeket nem turmixoljátok teljesen krémesre, hanem sűrűbb állaggú péppel kínáljátok meg a babát. Ezáltal nem csak nyelni fogja, hanem egy kicsit megforgatja a szájában. Majd ha már szívesen fogadja így, célszerű csak a készített étel felét leturmixolni, a másik felét pedig villával összetörni, és úgy adni neki a kettő ötvözetét. Eleinte lehet, hogy egy kicsit öklendezni fog, de az normális, aztán ha elég kitartóak vagytok, szépen meg fogja szokja. A húst, szárazabb állaga miatt, tovább érdemes pépesíteni, mint a zöldségeket, gyümölcsöket, krumplit, rizst, tésztát.
Nagyon sokat segíthet a rágásban és az önálló evésben az is, ha a reggelire és vacsorára tálalt kenyérfalatkákat rá bízzátok. Sorakoztassátok fel egyenként a katonákat és hagyjátok, hogy ő maga vegye fel, és tegye a szájába.  Lehet még tízóraira, vagy uzsonnára a kezébe adni gyümölcsdarabot, kölesgolyót, bulátát is… Élvezni fogja!
A főételek, meleg ételek önálló evése már kicsit bonyolultabb. Ha már valamennyit evett az ételből, utána hagyjátok csak neki, hogy önállóan folytassa. Ha szeretné, adjátok a kanalat a kezébe és mutassátok meg a mozdulatot, hogyan kell a szájához emelni, aztán engedjétek egyedül próbálkozni. Ha kézzel akar enni, az sem baj, de nem szabad a kanalat teljesen elhanyagolni. Az önálló evés megtanulásához nagyon sok időre és türelemre van szükség, de ha hagyjátok őt, nem aggódtok, idegeskedtek a sok maszat, a földön fekvő ételek és a ruhája miatt, hamarabb meg fogja tanulni és sikerélmény lesz számára, ami a későbbi illetve további jó étvágyát, az étkezés örömét is megalapozza.
Ha ledobja az ételt, vagy ellöki magától, annak legfőbb oka, hogy már nem éhes, vagy megunta, vagy bosszantja, hogy nem tud annyit és olyan gyorsan enni, mint amennyit szeretne. Az akadályokról még lesz szó….