Veszélyforrások

Féltjük, óvjuk gyermekeinket a hidegtől, a széltől, az erős napsugárzástól, de vajon a balesetveszélyektől mennyire? Fontos, hogy lehetőség szerint minden veszélyforrást tüntessünk el, szüntessünk meg a környezetünkből, és hogy türelmesen, odafigyelve ismertessük meg őket azokkal, tanítsuk meg az óvatosságra! Tudom, hogy ebben a borongós, őszi időben ez nem éppen egy jókedvű téma, de talán most, hogy több időt töltünk otthon, fontos, hogy ezekről is beszéljünk.


1. Közlekedési balesetek
Onnantól kezdve, hogy elindul a baba, igen nehéz megküzdenünk azzal a feladattal, hogy megállítsuk. Pedig néha muszáj, például a járda szélén. Eltart egy ideig, míg megérti, hogy vannak olyan útszakaszok, ahol nem mehet egyedül, meg kell fogni anya kezét. Vigyük legalább annyiszor olyan helyre, terekre is, ahol szabadon, korlátozások nélkül szaladgálhat, így talán jobban elfogadja a kézfogást is.
Tanítsuk meg, hogy a járdánál lelépve mindig körül kell nézni, ne csak sürgetve, kezét rángatva szaladjunk át, főleg ne a piroson, ahogy azelőtt rutinosan tettük!
Mozgó, vagy csöngető járműre se fel, se le ne szálljunk a gyermekkel!
Utcán, tereken, ha beszélgetünk éppen valakivel, vagy fogjuk meg a csemeténk kezét, vagy fél szemünk legyen mindig rajta!
Fontos továbbá, hogy ne azt érezze, hogy az egészséges mozgáskedvét korlátozzunk, ezért gondos neveléssel, tanítással úgy válasszuk meg a játszóhelyét, hogy csökkentsük a balesetveszélyt.


2. Leesés
Leesésről már volt szó csecsemőkre vonatkozóan. Nagyobb gyermekeknél más veszélyforrások jelentkeznek, hiszen ők pillanatok alatt megtanulnak mindenhova, akár a szekrény tetejére is felmászni.
Nyitott ablaknál, erkélyajtónál ne hagyjuk felügyelet nélkül játszani!
Tanítsuk meg, hogy nem szabad felmászni az ablakba!
Erkélynél legyen magas védőkorlát!


3. Háztartási eszközök
Mindenekelőtt rejtsük el jól zárható helyre azokat a szerszámokat, továbbá szúró, hasító, vágó eszközöket, melyeket nem szeretnénk gyermekünk kezében látni! Ha viszont elővettünk használat céljából, utána ne hagyjuk elől. Ha a tiltás még érdeklődőbbé teszi, ismertessük meg vele és magyarázzuk el türelmesen, mire való és miért veszélyes.


4. Áramütés
Mindenki ismeri a konnektorba tehető védődugót. Fontos, hogy akkor is használjuk, ha a gyermekünk megtanulta, hogy oda nem szabad az ujjacskáját bedugni, mert ha vendégségbe megyünk, ott nem biztos, hogy lesz védődugó, viszont annál izgalmasabb válik a lehetőség számára.


5. Égés
Forró folyadékot tartalmazó edényt ne tegyünk a földre, székre, asztalra, tűzhely szélére!
Gyufát ne hagyjunk elérhető helyen, és ne engedjük, hogy játsszon vele!
Kályha köré helyezzünk védőrácsot!


Fontos, hogy beszélgessünk vele a tűzről, mondjuk el miért és mikor milyen formában használjuk, és ismertessük vele a veszélyeket is következetes nevelés útján!


6. Mérgezések
Nem kérdés, hogy háztartási vegyszereket, alkoholtartalmú italokat és a gyógyszereket jól zárható, a gyermek által biztosan nem elérhető helyre tegyük!


7. Fulladás
Fürdetés, fürdésnél nagyobb gyermeket se hagyjunk egyedül! A kevés víz is veszélyes lehet.
Párnacsatánál, nagy párnával való játéknál nagyon figyeljünk oda, alvásnál meg ne használjuk!
Veszélyes lehet még a játékot az ágyra rögzítő zsinór, vagy a gyermek nyakláncok, és a fogzást könnyítő borostyán lánc is!
Ismerjük azt a korszakot, mikor a babák mindent a szájukba vesznek, a szöszöket felszedik a földről stb. Az igazán veszélyes a szög, a tű, a csavar, játékdarab, és még sorolhatnánk, ami könnyen lenyelhető, viszont fulladásveszélyt, sérülést okozhat. Tartsuk távol ezektől!