Viszlát pelus!

A kisdedkor egyik fő kérdése a szülők számára, hogy mikor lesz a gyermek szobatiszta? Egyáltalán hogyan kell elkezdeni az erre való nevelést? Honnan tudjuk, hogy megérett rá?


A legfontosabb szülőként, hogy legyünk türelmesek, ne sürgessük, és fogadjuk el gyermekünket, ha ő később érik meg rá, mint a játszótér többi csemetéje.
Minden gyermeknél máskor jelentkeznek a szobatisztaság első jelei. Mint, ahogy nincs két egyforma gyermek, egyik hamarabb indul el, a másik hamarabb beszél, az egyik ügyesebb a mászókán, a másik már rengeteg mondókát tud stb. Másfél éves kor előtt nagyon ritka, hogy egy gyermek érett rá, viszont általában az óvoda megkezdéséig, 3-4 éves korra mindegyik szobatiszta lesz. Ezután még gyakran előfordulhat, hogy becsurog, ha esetleg belemerül egy játékba, vagy izgul valamitől, vagy vendégségben elfelejtkezik róla, ez természetes. 5-6 éves korra megtanulja az ilyen helyzetekben is visszatartani.
Ha megoldható, tavasszal-nyáron érdemes elkezdeni, mert akkor kisebb az esély, hogy felfázik, és tud a kertben nyaraláskor pelenka nélkül szaladgálni, így nincs veszélyben a szőnyeg sem.


Fontos még, hogy a szobatisztaság alakulása alatt, ne hasonlítgassuk őt a másik gyermekhez: "Látod, a szomszéd Zolika már régen szobatiszta, te meg itt hisztizel!" Továbbá, ne panaszkodjunk erről a telefonban, vagy a szomszéd szobában másnak. Figyeljünk arra, hogy ne érezze, hogy olyan elvárásnak kell megfelelnie, aminek még nem tud megfelelni. Fogadjuk el, ha ez neki esetleg később és nehezebben megy, bíztassuk, ha nem sikerült, hogy legközelebb biztos menni fog, viszont dicsérjük, ha mégis sikerült valamit produkálni.


A szobatisztaság első és bíztató jelei akár már egy éves kor körül megjelennek:
- húzogatja a pelusát, mert zavarja, hogy van benne valami
- ha megkérdezzük, hol a kaka, megmutatja
- ha kakilnia kell, behúzódik egy sarokba, hogy lehetőleg senki ne lássa
- egyre többet szeretne pelus nélkül lenni, kényelmetlenné válik számára
- zavarja, ha mások előtt teszik tisztába
- ráül a bilire ruhástul és eljátssza a szituációt, vagy egy babát/macit ültet rá


Ha már megtapasztaltunk ezekből néhányat, akkor rá lehet kérdezni, hogy szeretne-e bilibe vagy a vécébe pisilni. Ha zavarja a pelenka, próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel kényelmesebb nélküle. Vegyünk szép mintás bugyit, vagy alsónadrágot és mutassuk meg neki. A vécé ülőkére mindenképpen tegyünk szűkítőt, és ha szükséges, kis fellépőt elé. Magyarázzuk el, hogy mi is ide járunk (bár valószínűleg addigra ezt már nagyon jól tudja), hogyan kell a vécépapírt letépni, és aztán lehúzni a vécét.


A kulcsszavak tehát: türelem, türelem, türelem, játékosság, bíztatás és dicséret!