Vizsgálatok a második harmadban

A 13. terhességi héten járunk, remélhetőleg már túl vagyunk az első izgalmakon, a genetikai ultrahangon, és büszkén mutogatjuk a felvételt a rokonoknak. Mi következik ezután? Lehet egy picit pihenni, élvezni a várandósságot, figyelgetni, ahogy nő a pocak. Milyen vizsgálatra és mikor kell menni legközelebb?

A betöltött 16. hét utáni első három napban végzik el az úgynevezett AFP és Hepatitis B vizsgálatot vérvétel útján. Az AFP (alfa-fötoprotein) a magzati máj által termelt fehérje, mely csak kis mértékben kerül át az anyai vérkeringésbe. Szintje emelkedik, majd csökken, ezért mérik a 16. héten, mert akkor a legmagasabb. Elsősorban a velőcsőzáródási rendellenesség, a nyitott gerinc kiszűrésére alkalmazzák, de más genetikai, fejlődési problémákat is ki lehet vele szűrni. A lényeg, hogy ez egy szűrővizsgálat, és nem diagnózis, tehát nem kell megijedni, ha nem pontos eredményt kapunk, mert rendszerint, kiegészítő vizsgálatok során kiderül, hogy nincs is semmi gond.


A Hepatitis B, a májgyulladások egyik súlyos formája, nagyon ritka kismamáknál, de annál fontosabb szűrni.
Vannak kórházak, ahol még ebben az időszakban vizelettenyésztést is vizsgálnak, vagy ilyenkor is végeznek már cukorterheléses vizsgálatot.


Az AFP eredményével kell menni a 18-20. héten a következő genetikai ultrahangra. Ezen az ultrahangon már a szerveit és azok működését figyeli az orvos. Nagyon izgalmas. Ezek a hetek abból a szempontból is izgalmasak, hogy ilyenkor érezhetjük először a magzatmozgásokat.


Az első nagy laborvizsgálat a 9-12. héten van, a második teljeskörű laborvizsgálat pedig a 24-28. héten esedékes. Ez annyiból különbözik az elsőtől, hogy ekkor szűrik a terhességi cukorbetegséget is. Ez azt jelenti, hogy éhgyomorra végzik az első vérvételt, majd meg kell inni a gyógyszertárban megvett, és otthon vízben feloldott glükózt, és aztán 2 óra múlva újra visszamenni a laborvizsgálatra, ahol újra leveszik a vért, de már csak a cukorterhelés eredményét mérik. Vannak helyek, ahol csak kiflit és egy pohár tejet kell inni. Nem feltétlenül kell annak örülni, hogy megússzátok, hiszen a cukorterheléses vizsgálat sokkal pontosabb és megbízhatóbb. De hát ez a kérdés is orvos-, és kórházfüggő.