Vizsgálatok a szülés előtti időszakban

Ahogy belépünk a várandósság utolsó időszakába, újra több vizsgálatra van szükség, hiszen egyre fontosabb odafigyelni a babára és a mamára egyaránt. Az utolsó hónapban már gyakrabban kell az orvoshoz is menni. Milyen vizsgálatok várnak ránk és mikor?

A terheléses vércukor vizsgálatról már írtam, amely egybeesik a második teljes laborvizsgálattal a 24-28. héten.
Aztán a 28-32. héten esedékes a következő (a harmadik) rutinszerű ultrahang vizsgálat. Ez a vizsgálat a késői fejlődési rendellenességeket és a növekedési zavarokat szűrheti ki, illetve meghatározható vele a magzatvíz mennyisége és a lepény helye és érettségi foka is. Aki babamozizásra vágyik, ezekben a hetekben érdemes felkeresni a speciális utlrahang rendelőket, mert ilyenkor már jól látszik a baba feje, arca….
Aztán egy néhány hetes pihenő után a 36. héten van az utolsó teljes laborvizsgálat, és ezen a héten vesz az orvos hüvelyváladék mintát is. Ezt elsősorban a streptococcus baktérium kiszűrése érdekében végzik, mely igen gyakran fordul elő a kismamáknál. Vagy kezelik a pozitív eredmény után antibiotikummal vagy nem, de a legfontosabb, hogy a szülés előtt vénásan kell a kismamának az antibiotikumot adagolni, akkor is, ha korábban volt, de kikezelték. Így lehetünk biztosak abban, hogy a szüléskor nem fog a baba veszélybe kerülni a baktériumfertőzés által.
A 36. héttől hetente kell járni CTG vizsgálatra. Ezt vagy a terhes ambulancián vagy a szülőszobai részlegen végzik el. A CTG a magzati szívhang és a méhösszehúzódások sűrűségének megfigyelésére alkalmas vizsgálati módszer. A 39. héten már hetente kétszer kell menni, a 40. héttől pedig kétnaponta, illetve az orvos utasítása szerint.
Viszonylag gyakran végzik el a flowmetriai vizsgálatot is az utolsó hetekben, mely a köldökzsinórban lévő három ér megfelelő áramlását figyeli. Általában a vizsgálatot az öregedő, meszesedő méhlepény és a túlhordás indokolja.
Nagyon fontos a 28. héttől a magzatmozgás otthoni számolása is. A magzatmozgást bármelyik napszakban el lehet kezdeni számolni, érdemes persze ezzel inkább nappal foglalkozni. A lényeg, hogy 12 órán belül 10 magzatmozgást kell észlelni. A 36. héttől pedig az a jó, ha szinte minden órában mozog a baba. Ha 10-nél kevesebb, akkor indokolt az orvossal konzultálni.