Zöldség - gyümölcs

Nyár van! Itt a sok friss zöldség és gyümölcs, melyek feltöltik szervezetünk kiüresedett raktárait. De a babánknak mit és mikor adhatunk? Hogyan kezdjük el a hozzátáplálást, mi mindent érdemes eltenni télre? Bármikor születik egy baba, valamiben mindig szerencsés. Most elsősorban a télen született babáknak kedvezek ezzel a bejegyzéssel, mert ők remélhetőleg 4-6 hónapos korukig megalapozva az egészséges fejlődésüket, anyatejet kaptak, és most ezt a pozitív folyamatot a sok-sok zöldséggel és gyümölccsel folytathatják. De hogyan?

A mai módszertani levél szerint 4 hónapos kor előtt nem ajánlatos elkezdeni a hozzátáplálást, de ahol bőven van anyatej, és szépen fejlődik a baba, tartsatok ki 6 hónapos koráig, mert ebben az időszakban van igazán nagy szerepe az anyatejes táplálásnak. Az első gyümölcsök, amit adhatunk az őszibarack, alma, banán, meggy. Érdemes először csak kóstoltatás szintjén megismertetni vele az ízeket. Ha csak anyatejes a baba, fél éves kor előtt szoptatás után, fél éves kor után, szoptatás előtt kínáljátok meg. Általában gyümölcsöt tízóraira és uzsonnára eszünk, ezért ha ebben az időben próbálgatjátok, nem lesz probléma az átszokással. Először egyféle gyümölcsöt adjatok lé formájában, 2-3 kiskanállal. Ha ízlik neki, akkor se kapjon többet, mert lehet, hogy megenne egy egész almát elsőre, de várható, hogy másnap már nem kéri. Viszont, ha minden nap 2-3 kiskanállal növelitek a mennyiséget, lesz ideje hozzászokni. Ha nehezen megy, akkor vagy válasszatok egy másik gyümölcsöt, vagy addig egye ugyanazt a keveset, amíg nem látjátok, hogy már ízlik neki, és szívesen eszi. Néhány nap után lehet a péppel is kísérletezni, de hígabban biztos jobban elfogadja majd, mint sűrűbben. Ezzel a lassú, türelmes hozzászoktatással, nagy eséllyel jó evő lesz. Jó, ha külön-külön is megismeri az ízeket, de lehet keverni is, ez jellemzően nem befolyásolja a későbbi gyümölcs-szeretetét.

A tavaszi-nyári-őszi babákat sem szeretném elhanyagolni. J Meggyet reméljük sokan fagyasztottatok, de az őszibarack még itt van, érdemes bespájzolni télre, hogy ne csak alma-banánt egyenek, melyek amúgy is nehezebben emészthetők.